Franska äventyr

Hej på er!
Nu har vi kört genom Frankrike till Tyskland. I år passerade vi snabbt genom landet eftersom vi hade ärende i grannlandet. Det mesta är dessutom stängt så här i slutet på oktober, så vi valde att stå på lite..... Franska vägar är ett kapitel för sig, det finns fina landsvägar som är gratis att köra på. Problemet är att dessa går igenom varenda by, så har man bråttom blir det tyvärr aktuellt att köra betalväg. Dessa är fantastiskt fina motorvägar, nästan utan trafik. Inte alls konstigt, det är nämligen dyrt att köra på dom..... Vi som kommer i en stor husbil, både hög och lång ( 8,70 m), tas för en lastbil på varenda betalstation. De mäter nämligen höjden och längden där automatiskt. De bedömer oss som tillhörande klass 4 (lastbil), men detta är helt fel. Det gäller då att trycka på knappen för hjälp, så svarar snart en operatör i högtalaren. När detta händer gäller det att låtsas att man inte förstår ett enda ord franska, bara svara på engelska "This is not a truck" och " This is a camping car". När man envisats med detta en stund ger operatören upp och ändrar tariffen från kategori 4 till kategori 2 (personbil). Det är faktiskt halva priset! Vi körde vid ett tillfälle 4 mil, då är det en väldig skillnad att betala 8 Euro istället för över 16 Euro...... Tänk då när man kör genom hela landet, 150 Euro eller 300 Euro?
Nu är det så att vi har en stor bil, så ska saken vara rätt tillhör vi nog kategori 3. Dubbelaxlad.......
Så, stå på er vid betalstationerna! Har ni en liten husbil på max 3,5 ton ska ni absolut gå som personbil, klass 2!
 Frankrike är fantastiskt när det gäller billiga och fina ställplatser. Vi stannade för lunch i Valence d´Agen, och hittade då en jättefin centrumnära ställplats. Det var härligt att efter maten kunna gå en promenad längs kanalen "Canal Latèral à la Garonne. Grönt och fint med anlagda vandringsleder. Dessutom massor av lokala hundar att hälsa på!
 Efter lunch och användning av tassarna rullade vi på igen. Jag ligger kopplad och kikar ut genom fönstret mest hela tiden. Salt gillar inte att se saker som rör på sig, så hon åker i en stor bur ståendes på golvet. När vi tycker det är dags för kiss och kaffepaus meddelar vi detta ljudligt!
Någon måtta får det vara på husses körande. Tur han har oss med, annars hade han nog aldrig stannat för paus......
Det händer ju alltid något oväntat längs vägarna. Denna dagen var helt plötsligt vägen avstängd pga grävarbeten, utan någon tidigare notis. Det var bara att vända om och söka ny väg, vilket resulterade i att vi anlände till vår sovplats efter mörkets inbrott. Då vet man ju inte riktigt var man står, utan hoppas på det bästa. 
Denna gången hade vi tur som vanligt, för vi vaknade nästa dag till en vacker omgivning i Bonny sur Loire. En gratis ställplats med all service vi behövde! 
 Vi hundar drog ut matte och husse på en vacker morgonpromenad längs floden La Cheuille. Tänk, när man åker husbil får man uppleva nya och oväntade platser varje dag! Det tycker vi alla om, både två och fyrbenta.När den härliga morgonen övergick i förmiddag rullade vi vidare mot målet, Eurafabriken i Sprendlingen i Tyskland......
 
 
 

Kommentera här: