Utsikt i vackra Pyreneerna

Voff! När vi lämnade Lourdes tog vi sikte på favoritlandet Spanien. Vi hade en fantastiskt vacker körning över Pyreneerna med start på franska sidan i regionen Hautes- Pyrénées.På slingrande och stundtals väldigt smala vägar åkte vi sakta uppför berg och ner i dalar. 
Husbilen brummade på utan problem med husse som vår ständigt lika eminente chaufför.
 Pyreneerna skapades under tertiärtiden och sträcker sig 435 km mellan Atlanten och Medelhavet. De har fått sitt namn efter en grekisk nymf kallad Pyrene. Mycket av bergskedjan består av kalksten och är därför rik på grottor. Det finns grottsystem att besöka på både franska och spanska sidan om man är intresserad. 
 Pyreneerna är ett populärt mål för vandrare och cyklister på sommaren, och för skidåkare på vintern. Vi kände oss som några riktiga latmaskar när vi gasade förbi cyklisterna i uppförsbackarna...... Det ligger vandrarhem och hotell lite överallt så husrum finns det för alla. 
Djurlivet är spännande. Det finns björn, varg, vildsvin, hjortar och vildkatter i massivet. Vi lärde oss att där finns ett djur kallat "Gems". Vi hade ingen aning om vad det betydde och fick slå upp ordet för att förstå att det är en alpget......
 Jag och Salt provade på att klättra lite under vår lunchpaus. Några getter blir vi aldrig, men kul är det att lukta sig fram. Det gick fullt av lösa kor och getter överallt längs vägarna, de var såklart spännande att skälla på.... 
Sen vill vi dela med oss av viktigt vetande..... på månen har Pyreneerna fått ge namn åt bergskedjan Montes Pyrenaeus. Häftigt va? 
 

Kommentera här: