Mirakel i Lourdes, Frankrike

I flera år har vi pratat om att ta en tur förbi Lourdes,men inte förrän nu har det blivit av. Matte är väldigt intresserad av historiska platser så hon var väldigt nöjd med besöket. Staden har anor från den romerska tiden men är mest känd som vallfartsort för katolska pilgrimer. Hela 6 miljoner besöker staden varje år!
År 1858 fick den unga flickan Bernadette en uppenbarelse i Massabielle grottan och en källa sprang fram ur berget. Denna grotta och detta vatten är det som hela stadens nav kretsar kring. Sjuka människor körs fram på bår av speciellt anställda sköterskor, en märklig syn för oss att se.
Här är grottans ingång. Långa köer som ni ser......
När vi smort in oss med heligt vatten gick vi vidare och besökte Basilikan där Bernadettes staty står. Man bör tända ett ljus och sända några tankar till de man bryr sig om när man är här. 
Hela det religiösa området är vackert och stillsamt, det är meditativt och givande att vandra runt och titta på allting. Även om man själv inte har en tro är det intressant att se alla människor som ber och utför olika ritualer. 
 
 Efter det religiösa besöket cyklade vi upp till Pic Du Jer, ett berg med utsiktsplats 1000 meter upp. För att komma dit åker man med linbana, en brant färd, så lider du av svindel ska du nog blunda!
Uppifrån toppen kastade sig cyklister handlöst ner för berget på sina mountainbikes. Tur de bar rejäla hjälmar.....
 Vi hann också med ett besök på det 1000 år gamla slottet/fortet. Det inrymmer även ett museum som hade väldigt fina utställningar samt en botanisk trädgård med fantastiska växter. Bäst av allt var utsikten över staden. Man kan se hela området med kyrkor, byggnader, berg och dalar. Tänk att här har både romare och morer härskat genom tidens gång!
 
 
 

Kommentera här: