Wow! I klippstaden Setenil de las Bodegas, Spanien

Äntligen har vi fått se ett av våra mål, den helt fantastiska klippstaden Setenil de las Bodegas! Denna stad består av hus insprängda i kalkstensberg och grottorna har varit bebodda i tusentals år. Den lilla staden har endast runt 3000 invånare och ligger i Provincia de Màlaga. Terrängen runtomkring är mycket kuperad medan staden ligger nere i en dal. Jordbruk är huvudförsörjning om man bortser från alla turister som kommer och ska äta och handla souvernirer.
Medan vi vandrade runt i byn funderade vi på om inte detta sätt att bo är det ultimata i en trakt som har över 40 grader under sommarhalvåret. I grottorna är det ju svalt under sommaren och stenens överhäng skyddar mot regn och storm under vintermånaderna. Husen ser små ut när man bara ser fasaden, men är utgrävda i stora salar inne i berget. Flera hade takfönster eftersom det inte finns väggar.......
 Gatan "Calle Herreira"  brukar benämnas som en av de vackraste gatorna i Andalusien. Den är väldigt smal och består av trappsteg i sten där den ringlar ner mot floden, omgiven av grotthusen. De boende i stadens äldre delar kan inte köra sina bilar ända fram till husen, utan de har långa garagelängor nedanför sina kvarter. Dock kör det bilar i full fart runt hörnen på andra gator med inte mer än centimetrar tillgodo! Undrar var ungdomarna går i körskola någonstans...... Kan inte vara lätt att lära sig manövrera på så små utrymmen......
 
 
 Även denna by hade ett fort och en kyrka uppe på en kulle som överblickar staden. Fortet är från 1100-talet och tillhörde först morerna innan de kristna tog över på 1400-talet. Kyrkan är byggd ovanpå resterna av morernas moské under 1400/1500-talet- Väl värt att se även detta, med utställningar och fantastisk utsikt över staden!  
Vad ni än gör, kör inte bil eller husbil in i staden! Man får parkera i ytterområdena om man kommer i personbil. Husbil skulle vi inte rekommendera alls, eftersom vägarna dit är små och backiga. Vi hade först en idé om att cykla till byn, men den övergav vi snabbt. Det går fint att stå på camping och ta en taxi till byn istället. Vi stod utanför Olvera och hade 14 km till Setenil de las Bodegas. Det kostade 25 Euro att åka enkel väg, sedan hämtade chauffören oss efter några timmar igen. Det fungerade perfekt! Be receptionen om hjälp så slipper ni krångla med beställningen själva.
 
 
 

Kommentera här: