Höstdagar i Lubeck, Tyskland

Voff voff! Nu har vi varit i Lubeck några dagar och träffat nordtyska nya kompisar. Alltid lika spännande att se vad det är för hund som kommer ut ur grannbilen.... Nästan varje husbil har en hund eller två med sig! Inte så konstigt kanske, hundägare väljer väl att resa så de fyrfota kan vara med. Klokt av dem!
Vi stod på en ställplats där bussen till centrum gick precis utanför, så vi hoppade på den och åkte in till stan. Lubeck är en mysig stad med fina hus och en gågata där det fanns massor av affärer. Så, lite shopping blev det allt, och naturligtvis lite godis till mig!
Vi passerade flera av stadens vackra kyrkor och passade på att ta lite bilder. Här ser ni Marienkirche.
Fin eller hur?
 Eftersom Lubeck är en gammal hansastad från 1200-talet finns det glädjande nog mängder av hus som stammar från den tiden. Många har vackert bevarats och har kvar sina kännetecken. Det är härligt att vandra runt och titta på de olika byggnaderna. De medeltida delarna av staden är en del av Unescos världsarv. Vi såg många spännande dörrar och funderade på vem som hade bott där från början och vem som bor där nu. Vad tror ni om människorna här bakom? Trivs de? Vad har de för intressen? Vad sörjer de? Vad gläds de över?
 
Så småningom kom vi fram till den sydliga delen av gamla stan. Där finns den fantastiska stora domen som är Lubecks äldsta byggnad och som stammar från år 1173. Under andra världskriget bombades kyrkan och en brand uppstod som ledde till att valvet störtade samman. Man har sedan varsamt renoverat byggnaden och lyckats återskapa dess storhet. Ett 17 meter högt triumfkors pryder den höga kyrksalen och är ett blickfång man lätt fastnar vid....
 Domen är fylld av fantastisk konst och vackra utsmyckningar. Det finns ett antal större gravkammare längs dess sidoväggar, där högre ämbetsmän ligger begravda i sina utsirade kistor. Under kyrkgolvet ligger kyrkans män bevarade, och deras infällda gravstenar är numera nötta av tusentals fötter. Domen är verkligen värd ett besök, den har ett magiskt ljus från stora fönster och en lite trolsk stämning råder. Här ser ni två exempel på vackert måleri och snideri...
 Efter en stunds meditation i de vackra kyrksalarna lämnade vi domen och vandrade vidare. På en av gatorna i närheten hittade vi lite mer nutida konst.... På en vägg bland klotter och graffiti fann vi denna pärla. En sån fin panda gjord med sprayfärg! Den gillade jag skarpt. Svansvift!
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Så många fina dörrar , jag gillar också dörrar👍! /kram Lena

2 Anonym:

Så många fina dörrar , jag gillar också dörrar👍! /kram Lena

Svar: Ja....Tänk om det bor en fin hund därinne? Svansvift!//Chili
Chili

Kommentera här: