Att åka husbil med hund i Europa

Att ta med oss fyrbenta på resan är fantastiskt för både oss och våra människor. De tvåbenta slipper oroa sig för att vi ska ha tråkigt på något hundpensionat och vi är lyckliga över alla äventyr vi får vara med om!
Jag har nu varit med i 13 länder och tycker det är lika spännande varje gång packningen påbörjas. Men hur går det till rent praktiskt kanske du undrar? Jo, det ska jag som är en berest hund berätta här!
 
Först och främst kräver lagen att vid resor i Europa ska alla hundar vara id-märkta med chip, inneha ett EU-pass samt vara rabiesvaccinerade. Eftersom det tar lite tid att bli grundvaccinerad för rabies rekommenderar jag att ni tar mina artfränder till veterinären i god tid innan resan. Vid grundvaccination ska det ske två vaccineringar med ca en månad emellan. Sedan ska det gå 21 dagar. Alla vaccinerigar förs in i passet.
Sedan ska man årligen tänka på att fylla på vaccinet ! I Sverige är rabiesvaccineringen giltig i tre år, men så är det inte i Sydeuropa. Både Frankrike och Spanien kräver tex vaccinering årligen. Det är viktigt att tänka på detta tror jag, eftersom de är högriskländer! Inte vill ansvarsfulla tvåbeningar att deras fina familjemedlem ska bli sjuk eller ta smitta med sig hem igen......
 
Sedan följer vi svenskt vaccinationsprogram vad gäller valpsjuka, parvovirus och kennelhosta. Dessa vaccinationer förs också in i passet och är lika viktiga som rabies eftersom vi träffar och leker med hundar från alla möjliga länder när vi reser. Det är smidigt med ett pass för då slipper matte hålla reda på alla vaccinationsintyg och det blir väldigt överskådligt för veterinären!
Tänk på att även här kontakta veterinären i god tid innan avresa. Vissa vaccinationer ska inte tas samtidigt och det ska ibland gå viss tid emellan. Veterinären kan råda dig om allt såklart!
 
 Vi vaccineras årligen även  mot Leptospiros. Detta görs inte enligt standardprogrammet i Sverige, då landet räknas som fritt från sjukdomen. Men den är vanlig i sydeuropa och kan även smitta till människa! Hos hund kan den ge kroniska skador på njurar och lever.
Leptospiros smittar tex genom hundens urin eller genom vattensamlingar. Och det vet ni ju alla hur intresserade vi hundar är av just dessa saker.......
 
 
Något jag också vill varna för vid resor i Sydeuropa är  Pinjelarven. På våren kryper den ner från träden i långa processioner. För oss hundar ser det väldigt spännande ut och vi vill gärna slå till dem med tassen. När vi då sedan slickar på tassen får vi i oss ett gift som kan ge dödlig utgång! Giftet är också farligt för människor. Om du ser att din hund får i sig detta ska du använda handskar och genast skölja hundens mun. Sedan ska du ta din vän direkt till en veterinär! 
Våran matte som håller på mycket med djur har alltid med sig antihistamin och kortison i tablettform. Finns det ingen veterinär att nå direkt kan man ge detta men man måste ändå fortsätta söka efter en.
Bor du nära pinjeträd under våren är det därför viktigt att du håller hunden kopplad och under uppsikt!
 
Något som kan vara besvärande är värmen. Jag har inte ont av den, men lilla Salt lider svårt. Vi har köpt kyldynor till henne att ligga på. De innehåller ett gel som avleder kroppsvärmen. Matte har också en på nätterna! De finns i olika storlekar och vi köpte våra billigt i Ullared.....
Vi har även en kylscarf  som man väter och hänger runt halsen. Sen finns det kylvästar också, det har vi inte provat själva, men vi har träffat många hundar som tycker det är bra.
 
 
När vi kör sitter  jag i sele och bälte medan Salt åker i bur. Hon blir lite nervös av att se broar över oss och även stora lastbilar. Själv ligger jag bredvid matte och kollar in allt som händer utanför vindrutan! Det är lag i de flesta länder på att hundar ska sitta säkert i bilen.
 
Vi rekommenderar att stanna på ställplatser endast för husbilar. På campingar med mer än fyra stjärnor är hundar oftast förbjudna, men på övriga tillåtna i koppel. Vi gillar ställplatserna eftersom där oftast finns en hund i varje husbil och det brukar vara trevliga bekantskaper. Ska man ut på en längre utflykt där inte hunden kan följa med brukar man lätt hitta hundvakt!
För att vi ska slippa ligga bundna utanför husbilen har husse alltid med vanliga kompostgaller som vi bygger staket runt bilen av. Dessa sätter vi ihop med vanliga buntband. Ibland kan man behöva slå ner nån pinne för stadgans skull. Det är toppen med en egen liten gård!
 
Jag hoppas vi ses längs vägen framöver! Då ska jag som är van resenär hälsa fint på er. Voff!
 
Några bra länkar inför resan:
 
 http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/resamedhundochkatt/reseguideforhundarochkatter.106.1db4a41151345a81a2954c.html
 
http://www.svenskamagasinet.nu/article.197.html
 
http://www.sva.se/djurhalsa/hund/infektionssjukdomar-hund/leptospiros-hund
 

Kommentarer:

1 Carina:

Så otroligt bra skrivet! Tusen tack...

Får jag dela detta inlägg på min egen blogg?

Tusen tack för att du delar med dig av sina egna ävnetyr och alla sprutor som behövs...

Svar: Självklart får du dela! Jag vill ju att alla mina fyrbenta vänner ska få åka på långfärd utan att bli sjuka. Voff!!
Chili

Kommentera här: