Millau bro och franska betalvägar

Vi har haft några kördagar med korta stopp genom Frankrike. Som vanligt kör vi mesta tiden på landsvägar som är icke betalvägar. Nu tänkte vi för en gångs skull köra över bron ovanför Millau, som de är så stolta över nere i staden. De har till och med guidade bussresor upp till en utsiktsplats så man verkligen kan beskåda miraklet....
Men, vi fick en chock när vi kom fram till betalstationen! 35 Euro för att vi kört över bron! Det är ju inte klokt att man ska bli rånad, sa matte och vägrade betala.
 Ja, matte är snäll för det mesta men när hon sätter sig på tvären så gör hon det ordentligt..... Vi ringde på hjälptelefonen som finns på betalautomaten och kom till en ilsken fransk madame som vrålade i högtalaren att vi hade stor bil och skulle betala enligt tariffen som klass 4 (lastbil). Aldrig, sa matte, detta är ingen lastbil, det är en husbil ser du väl. Madame fortsatte skrika och matte fortsatte vägra. Kön bakom oss växte och alla tutade. Matte vägrade ända tills de skulle kalla på polis, då fick hon ge sig....... Men, surt var det att betala de pengarna.....
Till saken hör att matte brukar bråka på betalstationerna eftersom de mäter höjden på fordonet automatiskt och då tror att det är en lastbil, klass 4. Men när man ringer på kundtjänsten ändrar de alltid till först klass 3 (lätt lastbil), matte protesterar och de tycker då hon är så jobbig att de ändrar till klass 2 (personbil). Det skiljer ca 50% i pris!
Nu har matte läst på lite mer och ska man vara ärlig tillhör vi klass 3. Två axlar och högt fordon. Men absolut inte klass fyra som är tre axlar och både högt och tungt.
Så som ett tips till er: När ni kommer tilll betalstationen, betala inte kostnaden för klass 4. (Står på skärmen vilken klass de debiterar). Tryck på knappen till kundtjänst och prata bara engelska. Stå på er och säg "class 3" och "this is not a truck" så tröttnar de snart och ändrar till rätt klass enligt tariff!
 Sen ska vi berätta att vi brukar köra ner inom Millau i vanliga fall. Det tar ca en halvtimme och kan vara värt den tiden eftersom vägen är spektakulär med fina utsiktsplatser över dalen. Själva staden är liten och mysig med många fina hus. Vi har övernattat här tidigare och under fliken "koordinater" hittar ni en fin camping alldeles vid floden. Den har promenadavstånd in till centrum som är väl värt ett besök och en fikastund på närmsta café!
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Heja Jessica, klart vi måste protestera👍👍👍

2 Göran:

Håller på att läsa igemom alla era trevila blogginlägg
Vad det gäller avgift på ex bron,hur vet dom vikten äe över 3,5 t auto vägning
Hälsningar PDAE famligen som är nya i husbikl

Svar: Jo, de mäter automatiskt höjd och längd..... Svansvift!
Chili

Kommentera här: