Alla färdsätt i Lissabon!

Vi hade en härlig vecka i Portugals huvudstad, där vi prickade in allt..... Stadsliv, strand, bad, shopping och god mat. Vi hann dessutom prova alla de färdsätt som den här storstaden erbjuder! Buss, båt, spårvagn, tuk-tuk, cykel och taxi..... Det är en vidsträckt  bebyggelse med många stadsdelar. Man säger att staden från början är byggd på sju kullar och att den idag har hela 24 stadsdelar. 
En av de äldsta bebyggda platserna i Lissabon är Castelo San Jorge, ett slott/ fort beläget på stadens högsta punkt, där man hittat kvarlämningar daterade redan före år 0. Väl värt den något krångliga vägen upp, då man därifrån kan se ut över hela Lissabon.
Utsikt från Castelo San Jorge...
 
Eftersom hela staden är full av sevärdheter var det inte svårt att hålla sig sysselsatt i flera dagar. Vi besökte stadsdelen Belém och beundrade de vackra byggnaderna Torre de Belém och Padráo dos  Descobrimentos. Det förstnämnda en försvarsanläggning från 1500-talet och det andra ett monument till de portugisiska upptäcksresandes ära, daterat mitten på 1900-talet.
 Det mest fantastiska med Lissabon är att gammalt och nytt lever sida vid sida, och smälter samman till en härlig mix av tidsepoker. Moderna gallerier, gatukonst och installationer dyker upp vart man än vänder sig. Här en husvägg i Belém som pryddes av en tvättbjörn gjord av gamla bildelar!
 Överallt påminns man också om att Portugal en gång varit en stormakt att räkna med.  Vid Praca do Comercio träder man andäktigt genom  Lissabons egen äroport, byggd för att  påminna om fornstora dagar.
 Bra boende finns det gott om, både i centrala delen av staden och i dess omgivningar. Denna husbilshunden bodde vackert  på Lissabonsbornas egen riviera, Costa da Caparica, där mil efter mil av sandstränder sträcker sig längs Atlantkusten.
 

Kommentera här: